Hamburger Kunsthalle

Een bezoek brengen aan Hamburg zal ook bij kunstliefhebbers het hart ongetwijfeld sneller laten slaan. Het is onder meer de aanwezigheid van de Hamburger Kunsthalle die daarvoor zorgt. Het betreft hier een museum annex Kunsthalle welke is terug te vinden aan de Glockengießerwall. De Hamburger Kunsthalle is gelegen tussen het Hauptbahnhof en de Alster. Ben jij ook iemand die houdt van kunst en plan je een citytrip of een langere vakantie naar Hamburg? Dan mag een bezoek aan de Hamburger Kunsthalle absoluut niet op je verlanglijstje ontbreken!

Hamburger Kunsthalle

De 3 delen van de Hamburger Kunsthalle

Voor de Hamburger Kunsthalle geldt dat ze is opgebouwd uit drie delen. In totaal zijn de drie delen samen goed voor zomaar even 13.000 vierkante meter aan kunstplezier. De drie verschillende delen van de Kunsthalle zijn verspreid over eveneens drie gebouwen. Het gaat hierbij om het kunstmuseum en om de kunsthalle, aangevuld met een nieuwbouw. Voor het kunstmuseum geldt dat deze werd gebouwd tussen het jaar 1863 en 1869. Ze werd gebouwd in baksteen in opdracht van de Kunstverein. Het ontwerp waar het pand op is gebaseerd komt van de hand van architecten Georg Theodor Schirrmacher evenals Hermann von der Hude.

In eerste instantie was er alleen maar het kunstmuseum. Pas later, meer bepaald tussen het jaar 1912 en 1921 werd daar de kunsthalle nog aan toegevoegd. Deze laatste werd opgetrokken in muschelkalksteen en kreeg een karakteristieke koepel die was gebaseerd op een ontwerp van Fritz Schumacher. De volledige tentoonstellingsoppervlak beslaat een grootte van 6000 vierkante meter. Tot slot is het zo dat ook de nieuwbouw naast de oorspronkelijke Hamburger Kunsthalle aan het geheel werd toegevoegd. Op deze manier kwam er nog eens zo’n slordige 5.600 vierkante meter bij de reeds bestaande oppervlakte.

De Hamburger Kunsthalle Collection

Het spreekt voor zich dat het vooral de Hamburger Kunsthalle collection is welke bepalend is voor de mate aan interesse waar mensen over beschikken in een bezoek aan de Hamburger Kunsthalle. Traditioneel gezien ligt het zwaartepunt bij de kunst die dateert uit de negentiende eeuw. Enkele bekende namen welke deel uitmaken van de collectie van het museum en de kunsthalle zijn onder meer Max Liebermann, Anders Zorn, Pierre Bonnard en Philipp Otto Runge. In het bijzonder bestaat de collectie uit een niet onaanzienlijk aantal werken van Caspar David Friedrich. Daarnaast kan er worden vastgesteld dat er in het museum nog verschillende andere afdelingen zijn terug te vinden. Zo is er bijvoorbeeld een speciale afdeling voorzien voor de oude meesters. Hier zijn namen terug te vinden zoals Peter Paul Rubens, Jan van Mieris, Jan Massijs en Hans Holbein de Oude.

Naast bovenstaande herbergt de Hamburger Kunsthalle collection ook een aantrekkelijk aanbod met klassieke moderne kunst. Hierbij gaat het dan om werken van de hand van Oskar Kokoschka, Edvard Munch en Pablo Picasso. Uiteraard zijn deze namen slechts het puntje van de ijsberg. Een andere afdeling van de Hamburger Kunsthalle is het zogenaamde ‘Kupferstichkabinett’. Hier zijn zomaar even 100.000 bladen terug te vinden. In ieder geval mag het duidelijk zijn, kunstliefhebbers mogen een bezoek aan de Hamburger Kunsthalle beslist niet over het hoofd zien!