Speicherstadt

De Speicherstadt in Hamburg is eigenlijk een complex bestaande uit verschillende pakhuizen. Het complex werd gerealiseerd tussen het jaar 1883 en 1927 en bestaat uit een reeks eilandjes welke zich bevinden in de rivierbedding van de Elbe. Het gebied maakt deel uit van het oudere gedeelte van de haven waar de stad Hamburg over beschikt. De eerste magazijnen welke deel uitmaken van de Speicherstadt werden in gebruik genomen in het jaar 1888. Het complex is terug te vinden in het Hamburgse stadsdeel dat luistert naar de naam ‘HafenCity’. Dit stadsdeel bevindt zich in Hamburg-Mitte en is erg populair bij toeristen.

Speicherstadt pakhuizen hamburg

De geschiedenis van de Speicherstadt

Voor de realisatie van de Speicherstadt moest er helaas een volledige Hamburgse wijk worden ontruimd. De wijk die moest worden ontruimd luisterde naar de naam ‘Kehrwieder’. De onruiming van de wijk zorgde er voor dat maar liefst 20.000 mensen een nieuwe woonplaats moesten gaan zoeken. Het ontwerp waar de pakhuizen van de Speicherstadt op zijn gebaseerd komt van de hand van de bekende architect Carl Johann Christian Zimmermann. Het was Andreas Meyer die bovendien werd aangesteld als hoofdingenieur voor het project. Voor de paalfundering van de pakhuizen werd gebruik gemaakt van eiken palen. De gebouwen zelf werden gerealiseerd met behulp van neogotische bakstenen. Ze kregen allen ook kleine torentjes evenals ornamenten in faience om ze (nog) aantrekkelijker te maken.

Eén van de grootste historische gehelen van havenmagazijnen

Er zijn heel wat verschillende redenen aan te halen om de Speicherstadt te bezoeken. Dit geldt niet in het minst voor het feit dat ze op een oppervlakte van zo’n slordige 300.000 vierkante meter één van de grootste, intacte historische gehelen is welke er op deze planeet zijn terug te vinden. Het gebied beslaat dan ook een totale lengte van zomaar even anderhalve kilometer. Op de site zijn vijftien stevig uit de kluiten gewassen magazijnblokken terug te vinden waarbij er gebruik wordt gemaakt van zes aangrenzende gebouwen met daar tussenin een netwerk van korte kanalen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer de helft van de toen aanwezige magazijnen vernield door bombardementen van de geallieerden. De gedeeltelijke heropbouw van de Speicherstadt vond plaats tussen het jaar 1949 en het jaar 1967.

Eén van de vaakst gefotografeerde locaties in Hamburg

Op het eerste zicht lijkt de Speicherstadt natuurlijk niet zo bijzonder. Het is dan ook slechts een verzameling van pakhuizen. Het is echter vooral de manier waarop het geheel is neergezet welke zeer aantrekkelijk is. Je zou het misschien op het eerste zicht niet zeggen, maar de Speicherstadt is zelfs UNESCO Werelderfgoed. Iedereen die er voor kiest om een citytrip of een langere vakantie te boeken naar Hamburg dient dan ook als het ware verplicht kennis te maken met dit geweldig mooie en aantrekkelijke gebied. In ieder geval, de Speicherstadt in Hamburg mag dus zeker en vast niet ontbreken op je verlanglijstje!

De Speicherstadt bezoeken met een rondleiding

Wil jij ook graag de Speicherstadt in Hamburg bezoeken? Dan kan dat gebeuren met behulp van een rondleiding. Er worden tal van verschillende rondleidingen aangeboden, onder meer door de website Getyourguide. Enkele van deze rondleidingen die aangeboden worden zijn de volgende:

Wil jij dus met andere woorden graag een bezoek brengen aan de Speicherstadt in Hamburg, maar zou je daarbij graag kunnen rekenen op bijvoorbeeld de deskundigheid van een gids? Dan kan het de moeite waard zijn om één van de hierboven geplaatste tours of rondleidingen te boeken.